westerlunds
portfolio
historia
kontakt
english 

dsa

dasd

Smith

3

kyokhbsm

1 www.jazstock.com

Årets marknadsförare

Lars Westerlund är PR-ansvarig för Mörkrets och Kylans Glada Vänner som sedan 2012 årligen arrangerar Skandinaviska Mästerskapet i vintersim i Skellefteå. 2016 har tävlingen också fått världscupstatus. 2013 utsågs föreningen av Skellefteå Marknadsförening till Årets Marknadsförare i Skellefteå. Mörkrets och Kylans Glada Vänner replica watches online vill i samarbete med andra aktörer, vidareförädla mörkret och kylan till något som berikar livet både för dem som bor i dessa områden och för dem som har förmånen att besöka den här delen av världen. omega seamaster replica

Från 37 till...

 

Markus den moderne bonden

 

Skellefteå-tidningen

Under 2009 och våren 2011 var Lars Westerlund redaktör på frilansbasis både för Skellefteå kommuns samhällsmagasin Skellefteå-tidningen och för kommunens personaltidning IDA. Sedan Skellefteå-tidningen startades 1990 har han regelbundet skrivit i den. Skellefteå-tidningen har vid två tillfällen nominerats till Publishing-priset. 

Spädbarnsfondens magasin

Lars Westerlund är redaktör för Spädbarnsfondens magasin. Detta magasin ges ut en gång per år av denna förening som arbetar med att stödja de som mist sina barn. Bilderna tas av Paulina Holmgren och för formen står Mats Långström, Helikopter Reklambyrå. 

LWE-magasinet

Lars Westerlund är redaktör för LWE-magasinet. Detta magasin ges ut av kompetenscentrat Lean Wood Engineering. Inom LWE arbetas det med forskning och audemars piguet swiss version replica watches utveckling inom: 
- industriellt träbyggande,
- trämanufaktur samt
- interiöra lösningar.
    LWE är ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet, Linköpings tekniska högskola, Lunds tekniska högskola och företag inom bygg- och trämanufaktursektorn. 

Same same but different セイム・セイム・バット・ディファレ

Utställning

En fotografisk resa i vardagslivet där man tar pulsen på och visar på likheter och olikheter i Skellefteå och den japanska kommunen Chichibu.

シェレフテオ市(スウェーデン)、秩父市(日本)で暮らす人々の生活風景の撮影ロケを行い、両市についての深い考察を行うとともに、双方の類似点・相違点を明らかにしました。

Utställningen är en del i det officiella samarbetet mellan dessa kommuner som 2007 tecknade ett samarbetsavtal. Detta avtal handlar om att skapa affärs- och relationsutbyte mellan företag och offentliga aktörer i de båda kommunerna.

この写真展は、2007年に両市が締結した「産業連携交流協定」に基づく交流事業の一環として開催するものです。この交流協定は、両市の企業や行政機関が、産業分野・行政分野において交流を図ることを目的としています。

 

Text: Lars Westerlund och Yukihiro Kaneta

Foto: Paulina Holmgren

Beställare: Skellefteå kommun och Chichibu kommun

Utställningen som speglar en dag i Skellefteå och en dag i Chichibu visades 2008 på Skellefteå museum och finns permanent uppsatt i Chichibu.

Världens minsta gruvarbetare

Vi vill gärna tro att det är vi människor som har herraväldet på jorden. I själva verket omges vi av osynliga varelser som en gång startade evolutionen replica tag heuer carrera watches och som än idag är förutsättningen för allt liv. Det handlar förstås om bakterier! I denna dokumentär följer vi historien från tiden före bronsåldern i Rio Tinto i sydvästra Spanien till dagens Europa, där en ständigt ökande efterfrågan på metaller sätter press på gruvföretagen. Nu har de stenätande bakterierna börjat användas på många håll i världen.

 

Manus: Lars Westerlund och Lena Malmström

Reportage: Lena Malmström

Producent: Christer Nyström, MCN Produktion

Kund: EU-projektet BioMinE. Filmen har även visats av Utbildningsradion.

Produktionsår: 2008

Trähusbyggande på hög nivå

Lars Westerlund var redaktör för magasinet Trähusbyggande på hög nivå som 2006-2008 gavs ut av Nationella Träbyggnadsstrategins replica cartier enlacee watches fortbildningsprogram och Sveriges Träbyggnadskansli. I magasinet presenterades nyheter om industriellt träbyggande. För formgivningen stod Jonas Lundqvist. 

PR för HelaProjektet on tour

HelaProjektet on tour  genomfördes 1 november till 14 december 2005. Vid sju konferenser runt om i Sverige presenterades resultat från en mängd regionala projekt finansierade av HelaProjektet som syftade till att ge deltidsarbetande möjlighet att gå upp till heltid. PR-kampanjen resulterade i 186 artiklar publicerade mellan den 1 november och 31 december. Dessa artiklar fanns i tidningar med en total upplaga av 5,1 miljoner exemplar. Dessutom blev det ett flertal reportage i TV och radio. Efter touren producerades också en budkavle till regeringen med 17 förslag på lösningar av ofrivilligt deltidsarbete. 

 

PR-ansvarig och författare: Lars Westerlund

Beställare: HelaProjektet

Samarbetspartner touren: Maria Forssell

Formgivare budkavlen: Björn Lundkvist

Skellefteå i själ och hjärta

I Skellefteå finns gott om företagsamma, initiativrika och påhittiga människor. Alla bidrar de på olika sätt till att utveckla näringslivet och kulturen. Därmed skapar de ett bra och omväxlande liv för sig själva och för bygden.

     Vi möter ett antal skelleftebor som guidar oss runt i hemkommunen och låter oss komma både orten Skellefteå och dem själva in på livet.

    Skellefteå är Sveriges guldstad och träindustrin har sitt center här med mängder av företag. Här finns erfarenhet, kunnande och naturliga resurser.

    Stadens vackra läge vid Skellefteälven och den storslagna naturen dukar upp för ett rikt och kreativt liv i skog och mark för stadens invånare, och för alla som vill smaka på.

 

Författare: Lars Westerlund

Huvudfotografer: Lasse Johansson och Torbjörn Lilja

Förord: Bert Öhlund

Grafisk form: Nils Arvidsson

Utgiven: 2005

Någonting i hästväg

Någonting i hästväg är boken om de första 50 åren i Skellefteå Ridklubbs historia. Berättelsen sträcker sig från de första stapplande stegen i Svanborgs privata stall, via ridhuset i Skelleftehamn, till dagens moderna anläggning i Hedensbyn.

Tusentals barn, ungdomar och vuxna har fått sin ridutbildning på Skellefteå Ridklubb. Vissa har även blivit framgångsrika på tävlingsbanorna.

     Skellefteå Ridklubb har alltid legat i fronten när det gällt att skapa nya aktiviteter och att få in nya grupper av ryttare i verksamheten. Två bra exempel på detta är handikappridningen och hästfritids.

 

Redaktör: Lars Westerlund

Författare: Kerstin Öqvist Winter, Lena Johansson, Torfrid Stenman, Jeanette Lövgren

Förord: Nils Engström

Formgivning: Lisbeth Burman

Beställare: Skellefteå Ridklubb

Utgiven: 2005

Nedslag i verkligheten - osminkade berättelser från arbetslivet

Närmare 100 projekt drevs runt om i landet med hjälp av bidrag från HelaProjektet, som var regeringens satsning för att lösa problemen med ofrivillig deltidsarbetslöshet.

     I boken "Nedslag i verkligheten" träffar vi tio personer som deltar i olika projekt . Vi möter dem på jobbet där de berättar om sin arbetssituation och om hur HelaProjektet påverkat den.

    Målet med boken var att inspirera dem som vill starta nya projekt för att skapa fler heltidsjobb och samtidigt visa på problem som kan dyka upp på vägen.

 

Författare: Lars Westerlund

Förord: Kenth Pettersson

Foto: Gunnar Seijbold

Beställare: HelaProjektet

Utgiven: 2004

Med känsla för trä

Här berättas historien om familjeföretaget Martinsons i Bygdsiljum. Det som 1929 började med en ambulerande såg, driven av en råoljemotor, är idag en koncern som med omsättning i miljardklassen.

    Men det har inte varit en lätt väg att gå. För att nå den starka position som man idag har på marknaden har det krävts svett, tårar och en massa arbetsglädje. Genom hela historien går en röd tråd av hårt arbete kombinerat med en lust att ständigt ta nya innovativa grepp. Limträ, träbroar och massivträ är tre områden där Martinsons gjort sig ett namn i branschen.

cartier santos replica

Författare: Lars Westerlund och Britta Karlsson Jonsson

Bild: Patrick Degerman m.fl Omega Replica Watch

Formgivning: Jonas Lundqvist

Beställare: Martinsons

Utgiven: 2004

Kvinnorna på Skega

Boken ger en unik inblick i hur situationen har ändrats för kvinnor inom industrin sedan 1940-talet.

    Den är ett resultat av flera års möten där 37 kvinnor med liv och lust diskuterat och berättat om sitt arbetsliv på gummifabriken Skega i Ersmark i Västerbotten.

    Detta är ett dokument som bland annat kan ge dagens kvinnliga industriarbetare och industritjänstemän perspektiv på sin arbetssituation.

 

Redaktör: Lars Westerlund

Projektledare: Karin Öhlund

Grafisk form och produktion: Björn Lundqvist

Utgiven: 2004

Med smak av Västerbotten

Hur det egentligen gick till den där dagen i början av 1870-talet när mejerskan Eleonora Lindström radikalt förändrade sättet att göra ost vet ingen. Vissa hävdar att det var ett misstag, andra att det handlade om avancerad produktutveckling. Hur det än var med den saken skapadehon en ost vars smak man minns om man vågat prova den. 

     Västerbottenost är idag ett av Sveriges mest kända varumärken. Ända sedan kronprins Gustaf Adolfs och Sibylla af Sachsens bröllop 1932 har den varit ett stående inslag vid det svenska kungahusets galamiddagar. Men osten har numera blivit så folkkär att den också ofta används på frukostmackor.

      I boken får vi veta mer om myten bakom Västerbottenost. Vi ger oss ut på en tur i bygden där korna producerar råvaran. Vi hälsar på i Burträsk mejeri och ostlagret i Ånäset och slutligen möter vi osten i förädlad form som förrätter, huvudrätter och desserter gjorda av tio skickliga svenska kockar.

Författare: Lars Westerlund

 

Förord: Per Olov Enquist

Foto: Patrick Degerman

Formgivare: Jonas Lundqvist

Beställare: Skellefteå kommun

Utgiven: 2002

ROBOT - Slave, Lover and Master

En dokumentärfilm som visar hur roboten skapades och spekulerar vidare om framtidens människoliknande robotar.

 

Manus och reportage: Lars Westerlund

Producent: Christer Nyström, MCN Produktion

Programmet har bland annat visats i Discovery Science, YLE Finland, Utbildningsradion och Kunskapskanalen.

Produktionsår: 2002

Friska fläktar från Futurum

Den 25 augusti 1952 registrerades den enskilda firman Matoz N. Bergmark. Den unge innovatören Nils Bergmark utvecklade nya typer av köksfläktar i uthuset på hemgården i Ersmark, med hjälp av sin bror Lennart. Futurumfläkten blev en succé och bröderna kunde 1964 inviga en ny fabrik i Byske.

    I boken följer vi Futurum under dess första 50 levnadsår. Idag ägs Futurum av italienska Faber och företaget är på väg in i en ny epok.

 

Författare: Lars Westerlund

Projektledare: Ann-Sofi Ådin Bjurman och Rolf J Persson

Beställare: Futurum

Utgiven: 2002

Fäderneslandet åt sina söner

I Sävar utkämpades den sista striden mellan Sverige och Ryssland år 1808-1809, här stupade den sista svenska soldaten fram till nu på svensk mark. I den här dramadokumentären får vi följa soldaternas lidande i skuggan av det politiska spelet mellan stormakterna i Europa.

 

Manus och reportage: Lars Westerlund och Emil Tjärnström, Westerlunds Reportagebyrå

Producent: Christer Nyström, MCN Produktion

Programmet har bland annat visats i TV4 samt i finska och ryska TV-kanaler

Produktionsår: 2002

Hela hjärtat mitt - Ögonblick ur Skellefteås pophistoria

Popmusik talar direkt till hjärtat. Musikerna och publiken kommunicerar. En sång kan öppna nya sinnen, slå undan vallar och släppa uppdämda känslor fria.

    Boken följer den lokala popmusikens utveckling – från den första popbandsvågen i mitten av sextiotalet via kampen för egna replokaler, uppbyggnaden av nya scener, lyckan över framgångar i Sverige och utomlands, fram till utnämnandet till Popstad 2002.

 

Idégrupp: Lars Westerlund, Jonas Lundqvist, Emil Tjärnström, Paulina Holmgren och Åsa Stocksén

Författare: Emil Tjärnström. Westerlunds Reportagebyrå

Fotograf: Paulina Holmgren

Beställare: Skellefteå kommun – Redaktionskommittén för dokumentation av Skelleftebygdens historia

Utgiven: 2002

Kvalitetsmagasinet

1993 blev Lars Westerlund chefredaktör för tidningen QA Magazine som senare bytte namn till Kvalitetsmagasinet. Fram till 2002 stod han vid rodret för denna tidning som är Sveriges ledande facktidning för dem som arbetar professionellt med kvalitets- och verksamhetsutveckling.

Människans förlängda arm

Robotisering är ett ämne som alltid väcker känslor. En del känner oro för att industrirobotarna ska ta jobben, medan andra tänker på bättre arbetsmiljö och effektivare produktion. Trots att industrirobotarna funnits mitt bland oss sedan början av 60-talet är historien bakom deras tillkomst ganska okänd.

    Vid början av 2000-talet fanns det totalt drygt 700 000 industrirobotar installerade runt om i världen.

 

Författare: Lars Westerlund

Projektledare: Christina Bredin och Sven Sjöqvist

Grafisk form: Ulf Lindahl

Beställare: ABB Robotics

Utgiven: 2000

Med guld i sikte

En kall decembermorgon 1924 fann några män guldmalm i det som idag heter Boliden. Det blev startskottet för febril aktivitet. Ett knappt år efter fyndet var verksamheten i full gång. Johan August Rutström, gruvfackets ombudsman, kom till platsen. Hans uppgift var att dra igång en fackavdelning. Det som skulle bli Gruvs avdelning 85, i folkmun kallad Åttiofemman.

    Boken handlar om gruvarbetarna i Boliden. Dessa hårdhudade, men kamratliga arbetare. Det var de som tog sig igenom det mineralrika berget, med siktet inställt på främst en sak, guld.

 

Författare: Lars Westerlund och Emil Tjärnström

Projektledare: Rune Nyström

Grafisk form: Stefan Burman

Beställare:  Metall avdelning 49

Utgiven: 2000

Västerbotten - utveckling under 100 år

Det är nog känt att Umeå sedan etableringen av universitetet har växt till sig ordentligt, men faktum är att befolkningen i Västerbotten har ökat med hela 79 procent under 1900-talet. Från 144 000 personer år 1900, till 258 000 personer år 2000.

Det hela började i Västerbottens inland som växte snabbt i början av 1900-talet.

    Boken berättar också om de förändrade levnadsvillkoren för samerna, guldruschens glada dagar i norra Västerbotten, kraft- och träindustrins historia och följderna av förbättrade kommunikationer.

    Tre ungdomar avslutar boken med visioner om hur länet kommer att utvecklas under det nya seklet.

 

Redaktör: Lars Westerlund

Grafisk form: Majbritt Hagdahl

Bildredaktörer: Catarina Sundberg och Lars Westerlund

Utgiven: 1999

Träbroar ett alternativ till stål och betong

Trä som brobyggnadsmaterial har under en lång tid varit helt ”ute”, men nu har materialet blivit intressant igen för brobyggare. Anledningen är träets kvaliteter, lätt, starkt och formbart. Genom utvecklingen av limträ, har det dessutom berikats med nya egenskaper.

 

Författare: Lars Westerlund, Björn Abelsson

Foto: Lars Westerlund m.fl.

Form: Björn C Hårdstedt och Ulla Meier

Beställare: Svenska Kommunförbundet

Utgiven: 1998

Alimak- de första 50 åren

Alimak AB är världsledande inom kugghjulsdrivna hissar. Företaget grundades år 1948 av Alvar Lindmark, från Skellefteå. Hans första uppfinningar var gjorda i avsikt att göra hans eget liv som byggnadsarbetare enklare.

    Genom att ständigt söka efter delar av byggprocessen som kunde bli mekaniserat utvecklade han på kort tid många produkter.

    I den här boken följer vi Alimaks historia – från ett litet, nyskapande företag i norra Sverige till att bli framgångsrikt på den internationella marknaden. Alimaks produkter kan nu hittas över hela världen.

 

Författare: Lars Westerlund

Projektledare: Birgit Eriksson, Majbritt Hagdahl

Beställare: Alimak AB

Utgiven: 1998

Jakten på de dolda resurserna

Det finns en mängd olika resurser inom varje organisation som bara väntar på att väckas till liv. Första steget i uppvaknandet handlar ofta om att stanna till och analysera. Från insikten som man då får gäller det att bygga strategier och att utveckla verksamheten och kompetensen.

    Växtkraft Mål 4 var ett EU-stöd som ville stimulera verksamhets- och kompetensutveckling inom små och medelstora företag, och inom vård- och omsorgsverksamheter i kommun och landsting.

    I skriften presenteras erfarenheter från åtta organisationer i Västerbotten som använt Växtkraft Mål 4 som en språngbräda för utvecklingsarbetet.

 

Författare: Lars Westerlund

Projektledning. Lars Lindblom

Foto: Erland Segerstedt

Utgiven: 1998

Telekom Idag

Lars Westerlund var 1994 med om att starta upp tidningen Telekom Idag. Fram till 1997 arbetade han som redaktionschef för tidningen och skrev också massor av artiklar i den. Telekom Idag är Sveriges ledande tidning som behandlar frågor kring telekommunikation.

Telekom Idag

Lars Westerlund var 1994 med om att starta upp tidningen Telekom Idag. Fram till 1997 arbetade han som redaktionschef för tidningen och skrev också massor av artiklar i den. Telekom Idag är Sveriges ledande tidning som behandlar frågor kring telekommunikation.

Telekom Idag

Lars Westerlund var 1994 med om att starta upp tidningen Telekom Idag. Fram till 1997 arbetade han som redaktionschef för tidningen och skrev också massor av artiklar i den. Telekom Idag är Sveriges ledande tidning som behandlar frågor kring telekommunikation.

Kvalitet som konkurrensmedel

Under senare år har begrepp som ” Made in Sweden” och ”Svensk Kvalitet” blivit betydligt devalverat.  Många svenska företag har insett att det inte är självklart att ”det svenska stålet biter”.

I den här boken spanar vi efter den svenska kvaliteten. I första delen får vi hjälp av bland annat professorerna Bengt Klefsjö, Bo Bergman och Lennart Sandholm.

     I den andra delen, visar företag som Volvo Personvagnar, Telia och Vattenfall hur de arbetar med sin kvalitetsutveckling. Vi får även ta del av kvalitetsarbete inom kommun och landsting – försäkringskassa.

 

Projektledare och författare: Lars Westerlund

Redaktör: Gunilla Widengren

Grafisk form: Örjan Nordling

Beställare: Informationsförlaget och SIQ

Utgiven: 1995

Varde ljus

I boken bjuds läsaren på en resa, med många mellanlandningar i norra Västerbottens el-historia.

    Från början gick allt mycket trögt. I hela nitton år utreddes frågan om införande av elektrisk belysning i Skellefteå. Men när beslutsfattarna i den lilla norrländska staden väl hade bestämt sig, tog de ett modigt beslut.

    I Finnforsen i Skellefteälven invigdes år 1908 det största vattenkraftverket i Norrland som både gav kraft till den lokala industrin och belysning till stadens befolkning.

    Undan för undan har Skellefteå Kraft byggt fler kraftstationer och utökat distributionsområdet. I Varde ljus berättas om utvecklingen fram till 1995 för landets näst största kommunala kraftproducent.

www.tttime.co

Författare: Lars Westerlund

Projektledare: Rudolf Marklund

Förord: Torsten Lundström

Formgivare: Karin Lundkvist

Beställare: Skellefteå Kraft

Utgiven: 1995

aktuellt